Gratis bezorging vanaf €50 ⭐ Werkdagen voor 14u besteld, morgen in huis ⭐ 24/7 email support ⭐ Al 10 jaar webshop

PC voeding

PC voeding - Coolgods.nl

Ralph van Essen |

Wil je een computer kopen? Dan is het belangrijk dat deze altijd goed werkt. Hiervoor heb je een goede voeding nodig. De PC voeding zorgt ervoor dat het stroomsignaal uit het stopcontact verdeeld wordt over alle componenten van de computer. Door de juiste voeding te kiezen werkt jouw computer optimaal en heb je er het langst plezier van. Maar hoe kies je de juiste voeding? Wij leggen je uit waar je op moet letten!

 

1) Wattage 

Afhankelijk van de hoeveelheid onderdelen die je gebruikt heb je een sterkere voeding nodig. Elk onderdeel in je PC heeft namelijk een bepaalde hoeveelheid stroom nodig waarvoor de voeding dus stroom moet omzetten. Hoeveel vermogen de voeding moet hebben is dus afhankelijk van hoe jouw systeem is samengesteld. Kijk daarom goed naar de wattage-eisen van elke afzonderlijke PC component om te bepalen hoeveel wattage jouw voeding moet leveren. Vergeet ook geen rekening te houden met eventuele uitbreidingen van jouw computer en houd dus wat speling.

2) Soorten voedingen

Aan de PC voeding zitten verschillende aansluitingen voor de componenten. Er zijn verschillende manieren om jouw componenten aan te sluiten:

  • Niet-modulair: bij dit type aansluiting zitten alle aansluitkabels aan de voeding vast. Deze kabels kun je vervolgens aansluiten aan de verschillende PC componenten. Als je bepaalde kabels niet gebruikt liggen deze los in de computerkast.
  • Semi-modulair: dit aansluittype heeft de standaardkabels, zoals bijvoorbeeld de stroomkabel, vastgezet. De overige aansluitingen zijn wel los aan te sluiten.
  • Modulair: bij een modulaire voeding kan elke kabel afzonderlijk aan de voeding worden aangesloten. Zo vermijd je dat je veel extra kabels hebt liggen die moeilijk weg te werken zijn en met elkaar in de knoop raken. 

3) Efficiëntie

Om vast te stellen hoe zuinig een voeding is kijk je naar de 80 Plus-certificering. Dit geeft aan dat een voeding minimaal 80% efficiënt is. Wanneer jouw PC componenten 500 watt verbruiken met een voeding van met 80% efficiëntie, dan heeft de voeding dus 625 watt nodig, omdat het 125 watt verspilt aan warmte. Een hoge efficiëntie is goed voor zowel jouw energierekening als de levensduur van je voeding en componenten. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoe intensief jij jouw computer gebruikt. Gebruik je jouw computer vaak dan kan het uiteindelijk goedkoper zijn om een zuinigere voeding te kopen.

4) Geluid

Sommige PC voedingen kunnen aardig wat lawaai maken. Ervaar jij dit als storend? Kijk dan goed in de productspecificaties wat hier staat over de geluidsproductie. Het geluid dat de voeding produceert hangt ook samen met de efficiëntie. Een efficiëntere voeding is meestal stiller.

 

Ben jij op zoek naar een nieuwe voeding voor jouw PC? Bij Coolgods hebben we verschillende betaalbare en kwalitatieve voedingen. Neem een kijkje in ons assortiment PC voedingen.